Biografie

Nagy (Rozsdás) Tibby

Geboren 1952 te Debrecen.

Mijn ouders zijn gescheiden. Na het 2de huwelijk van mijn moeder verhuisden wij naar Ohat-Pusztakocs en na mijn lagere school zijn wij wederom verhuisd, nu naar Tiszafüred.

Mijn moeder heeft hier in het lokale museum (Kiss Pal) gewerkt. Met regelmaat ging ik met haar mee en daar heb ik waarschijnlijk mijn fundament gelegd voor de kunstwereld. Toen had ik nog niet gedacht dat ik ooit zelf kunstenaar zou worden.

Ik heb veel verschillende banen gehad. Hongarije heb ik in 1988 verlaten om in België te gaan wonen. Door mijn baan als vrachtwagenchauffeur heb ik Europa leren kennen. In Nederland heb ik kennis mogen maken met de kunstenaar Imre Sabo en uiteindelijk raakten wij bevriend.

Via hem heb ik nieuwe mensen in de kunstwereld leren kennen. Zoals in Zweden, de kunstenaar Attila Forsman en zijn vrouw Desiree Forsman. Door hun aanmoedigingen ben ik naar de Academie van Beeldende Kunsten, te Mol gegaan. Ik heb veel te danken aan mijn leraren, Tobias Jaque, Cederic Vandenbossche (schilderkunst), Piet Dekeuninck, Chantal Leenders (tekenen) en Bart Vallaeys (kunstgeschiedenis).

Nadat ik de academie afgerond had, was ik zeer gedreven en heb ik ongeveer 400 werken gemaakt. Er was geen plaats in huis voor opslag en dat heeft mij naar Nederland gebracht waar ik mijn huidige vriendin Will heb ontmoet.  4 jaar later hebben wij besloten om van Nederland naar Hongarije te verhuizen.

Onze keuze is weer Tiszafüred geworden waar ik 45 jaar geleden nog gewoond heb. Het atelier staat naast ons huis en ik werk nu weer intensief.  Ik heb goede vriendschappen met de lokale kunstenaars, een goede steun/vriendschap met de bevolking en heb een leuke band met de gemeente opgebouwd. 

De wereld van Tibby